Tag Archives: bigos staropolski makłowicz

Lg42lb700 za darmo

Pożywienie, które spożywamy, ulega w przewodzie pokarmowym procesom trawienia. W czasie trawienia pokarmy zostają rozbite na składniki prostsze, które po wchłonięciu przez ścianki jelit mogą już spełnić któreś z trzech zadań. Niektóre produkty zawierają tylko jeden składnik pokarmowy np. cukier; w innych ¡produktach, np. w mleku, występuje dużo różnych składników. Takie składniki pokarmowe jak cukier, tłuszcz, białko w mleku zauważamy łatwo; inne wykrywa dopiero analiza chemiczna. Do składników pokarmowych zaliczamy: białko, węglowodany, tłuszcze, składniki mineralne, witaminy.

BIAŁKO

Składnik bardzo ważny, służy do budowy i odbudowy tkanek mięśni, skóry, włosów, narządów wewnętrznych, krwi itd. Białko w organizmie człowieka dorosłego stanowi około 20% wagi ciała. Wszyscy znamy białko jaja. Białkiem jest również sernik, składnik mleka ścinający się przy kwaszeniu. Inne białka w różnych ilościach znajdują się w takich produktach jak: ryby, mięso, nasiona roślin strączkowych i zbóż; w warzywach i owocach białko występuje również, choć przeważnie w bardzo małych ilościach.

Witam, mam na imię Jadwiga i uwielbiam gotować. Blog ten powstał, aby podzielić się z Wami moimi przepisami, które wymyślałam z biegiem lat. Życzę Wam smacznego i zapraszam do lektury!!