Tag Archives: jadalne bulwy kolokazji

Jadalne bulwy kolokazji

W praktyce przyjmujemy taką zasadę: w każdym posiłku zasadniczym (śniadanie, obiad, kolacja) podajemy jakiś produkt zawierający białko pełnowartościowe, a więc pochodzenia zwierzęcego. Np. na śniadanie podajemy mleko lub kawę białą. z pieczywem i dodatkami, na obiad do drugiego dania mięso, ryby lub jajka, a na kolację kluski z serem.

WĘGLOWODANY

Są dla człowieka’ głównym źródłem energii. Pokrywają one 50 — 65% ogólnego zapotrzebowania energetycznego organizmu. Węglowodany występują w różnych produktach, głównie pod postacią cukrów i skrobi. Cukry występują w takich produktach jak warzywa i owoce, mleko, cukier, miód, słodycze. Są łatwo przyswajalne i dzięki temu szybko dostarczają organizmowi energii. Skrobia występuje głównie ” w produktach zbożowych i strączkowych. Jest ona tanim źródłem energii. W produktach roślinnych znajduje się też węglowodan, który nie ulega procesom trawienia, nie jest więc przyswajalny. Jest to błonnik, składnik surowego włókna roślin. Choć nie dostarcza energii, jest jednak potrzebny, zwiększa bowiem objętość pożywienia, dając uczucie sytości; przyśpiesza również ruch robaczkowy jelit i zapobiega zaparciem.

Witam, mam na imię Jadwiga i uwielbiam gotować. Blog ten powstał, aby podzielić się z Wami moimi przepisami, które wymyślałam z biegiem lat. Życzę Wam smacznego i zapraszam do lektury!!