Tag Archives: masa do andruta

Masa do andruta

Jaja, mięso, ryby oraz produkty zbożowe mają przewagę składników kwasotwórczych i działają zakwaszając na nasz organizm. Natomiast warzywa i owoce oraz mleko mają przewagę składów zasadotwórczych, działają więc odkwaszająco. Pamiętajmy więc: warzywa, owoce i mleko są produktami niezbędnymi w naszym żywieniu!

WITAMINY

Regulują wiele procesów życiowych. Brak witamin powoduje schorzenia zwane awitaminozami. Trudno tu mówić o wszystkich witaminach, bo jest ich niemało. Poznajmy najważniejsze. Witamina A. Składnik niezbędny dla wzrostu i dobrego stanu zdrowia. Brak tej witaminy zmniejsza odporność na choroby zakaźne, powoduje łuszczenie skóry, kurzą ślepotę. Witamina ta występuje w tłuszczu mleka (a więc w mleku pełnotłustym, w śmietanie, w maśle), w żółtku jaja, w wątrobie, w tranie. Poza tym źródłem witaminy A mogą być karoteny barwniki żółtopomarańczowe w roślinach. Występują one w marchwi, dyni, pomidorach oraz w roślinach zielonych, takich jak szpinak, sałata, zielony groszek, fasolka szparagowa, szczypior, koper i inne. Dodatek tłuszczu do warzyw pozwala na lepsze wykorzystanie zawartych w nich karotenów. Witamina A i karoteny są szczególnie wrażliwe na działanie światła i dlatego produkty, które je zawierają należy chronić przed światłem.

Witam, mam na imię Jadwiga i uwielbiam gotować. Blog ten powstał, aby podzielić się z Wami moimi przepisami, które wymyślałam z biegiem lat. Życzę Wam smacznego i zapraszam do lektury!!