Tag Archives: ojciec daniel galus

Ojciec daniel galus

Bierze udział w przemianie węglowodanów w organizmie, wpływa na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Witamina ta występuje w dużej ilości w drożdżach, w łuskach zbóż, a więc w produktach zbożowych z grubego przemiału (razowa mąka, razowe pieczywo, gruba kasze), w roślinach strączkowych, w podrobach, w mięsie, szczególnie wieprzowym i jajach. Niedobór witaminy Bi może łatwo nastąpić, jeśli przy wysokim zapotrzebowaniu kalorycznym żywimy się wyłącznie jasnym pieczywem, unikamy spożycia kasz, podrobów. W naszym pożywieniu niech nie zabraknie od dziś ciemnego pieczywa, grubych kasz, podrobów, roślin strączkowych! Wykorzystajmy też drożdże! Drożdże możemy stosować jako dodatek do różnych potraw, jeśli tylko ich grzybowy smak nie popsuje potrawy, a nadanej cechy bardziej atrakcyjne. Drożdże rozpuszczone w wodzie, mleku lub śmietanie możemy dodać do takich zup jak: krupnik, kapuśniak, jarzynowa, fasolowa, barszcz, ziemnia- czanka; do mięs, sosów (grzybowy, jarzynowy). Po dodaniu drożdży należy potrawę zagotować. Ilość dodawanych drożdży nie jest ściśle określona, nie należy jednak przekraczać 20 gramów na osobę dziennie. Stosowanie większych ilości może wywołać biegunkę.

Witam, mam na imię Jadwiga i uwielbiam gotować. Blog ten powstał, aby podzielić się z Wami moimi przepisami, które wymyślałam z biegiem lat. Życzę Wam smacznego i zapraszam do lektury!!