Tag Archives: ośmiorniczki z parówek

Ośmiorniczki z parówek

Jest wrażliwa na działanie wysokiej temperatury i zasad. Długie gotowanie powoduje znaczne straty tego składnika, dodatek sody całkowicie go niszczy. Witamina B. Jest ona niezbędna dla prawidłowego wzrostu dzieci i młodzieży. Brak jej powoduje poza tym zmniejszenie odporności na choroby zakaźne, ogólne pogorszenie stanu zdrowia, skłonność do niektórych schorzeń oczu.
Jednym z objawów niedoboru witaminy B2 są uporczywe „zajady“ w kącikach ust. Dobrym źródłem witaminy B2 jest mleko, i to zarówno chude jak i pełne, oraz jego przetwory (maślanka, sery, a nawet serwatka). Witamina B2 jest wrażliwa na działanie zasad i światła. Witamina C. Brak tej witaminy wywołuje gnilec. Częściowy niedobór powoduje krwawienia dziąseł, złe samopoczucie, zmniejszoną odporność na zakażenia. Objawy częściowego niedoboru witaminy C występują najczęściej pod koniec zimy i wiosną. Przyczyną jest to, że praktycznie biorąc, jedynym źródłem witaminy C są warzywa i owoce. Jednak zawartość witaminy C w warzywach i owocach nie jest jednakowa.

Witam, mam na imię Jadwiga i uwielbiam gotować. Blog ten powstał, aby podzielić się z Wami moimi przepisami, które wymyślałam z biegiem lat. Życzę Wam smacznego i zapraszam do lektury!!