Tag Archives: smaki polskie grzegorz russak

Smaki polskie grzegorz russak

Nie ma produktu, który zawierałby wszystkie niezbędne składniki w odpowiedniej ilości. Najwięcej składników ma mleko, ale trzeba je też uzupełnić produktami zawierającymi żelaza i witaminę C. Oglądając tablicę uważniej, na pewno wyciągniecie słuszny wniosek- tylko różne, właściwie zestawione i uzupełniające się produkty dostarczyć mogą potrzebnych organizmowi składników. Przy planowaniu jadłospisów nieraz o tym zapominamy, nie doceniamy wartościowych produktów (druhowie, pijcie mleko!) a przeceniamy inne (cukier nie krzepi! dostarcza tylko dużej ilości kalorii, co ważne przy treningu, ale niepotrzebne n^i co dzień. Cukier osłabia apetyt i sprzyja próchnicy zębowi. Ile razy spadnie na nas konieczność ułożenia jadłospisu, choćby tylko na jeden dzień, zerknijmy na tę tabelę. Pomoże nam ona w wyborze najbogatszych w składniki produktów, we właściwym ich zestawieniu i w uzupełnieniu brakujących składników. (Będziemy przede wszystkim korzystali z produktów zaliczonych do pierwszych siedmiu grup, gdyż są cne urozmaicone pod względem zawartości składników).

Witam, mam na imię Jadwiga i uwielbiam gotować. Blog ten powstał, aby podzielić się z Wami moimi przepisami, które wymyślałam z biegiem lat. Życzę Wam smacznego i zapraszam do lektury!!